Epres "Túró Rudi" bonbon
sponsored links
A Túró Rudi házi változatának elkészítése már korábban is foglalkoztatott, nem véletlenül: ez az egyik kedvenc finomságom, bár bevallom, egy ideje átpártoltam a Cserpes Trudira ? ez persze a lényegen nem változtat :).
Jó pár évvel ez elõtt már megpróbáltam otthon elõállítani, aminek csúnya vége lett, ezért el is ment tõle a kedvem egy idõre. Kísérletezõ kedvû sorstársaim bejegyzéseit olvasva már a legrosszabbra is fel voltam készülve, de sajnos nekem sem sikerült elsõre kellõen szilárd túró rudat formázni, zselatin felhasználása nélkül. És mivel az eredeti recept nem tartalmaz zselatint, csak túrót, cukrot és citromolajat, ebbõl a három összetevõbõl szerettem volna összehozni a tölteléket.
Most viszont, a bonbonozás kapcsán újra felmerült bennem a Túró Rudi reprodukálása: bonbonba töltve. Bár elfogult vagyok, szerintem nagyon finom lett, és ebben a formában nem okozott problémát a megszilárdulás sem.
Egy epres változatot szeretnék megosztani Veletek, de bármilyen gyümölccsel ízesíthetõ, vagy akár natúr változatban is elkészíthetõ.
Hozzávalók:
(18 darabhoz)
- A túró töltelékhez:
100 g túró
1-2 ek fevert tejszínhab vagy 1-2 ek habtejszín
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható, 2-3 ek porcukorral helyettesíthetõ)
1/2 citrom reszelt héja
1/2 tk citromolaj vagy 1-2 tk frissen facsart citrom leve
- Az eperpüréhez:
150 g friss vagy fagyasztott eper
1-2 ek méz
- A csokiburokhoz:
200 g étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
Elkészítés:
Az eperpüré elkészítésével kezdem. A fagyasztott epret szobahõmérsékleten kiolvasztom, majd villával alaposan összetöröm. Hozzákeverem a mézet, és alacsony fokozaton, gyakori kevergetés mellett addig forralom, amíg jó sûrû állagú nem lesz. Félre rakom hûlni.
A túrót egy szitán áttöröm, majd a vaníliás cukorral, a citromolajjal és reszelt citromhéjjal jól összedolgozom.
Az étcsokit temperálom, elkészítem a csokihüvelyeket és 5 percre a hûtõbe teszem, hogy megdermedjenek.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom elõször az eper, majd a túrókrémet, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszateszem a hûtõbe.
Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Újabb 30-40 perc hûtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.